Wijnproeverij voor vrijwilligers
Dinsdagavond 29 november is het zover. De vrijwilligers van Reuma de Peel krijgen een bedank-avond in de vorm van een wijnproeverij. We zitten gezellig in “de huiskamer” van wijkhuis ‘de Westwijzer’, samen aan een grote tafel. Met ongeveer 12 personen, helaas waren er 3 vrijwilligers niet bij.
Ondanks dat het een bedankje is voor iedereen, zijn er toch weer 2 personen in de weer geweest. Christa en Eva-Maria hebben kleine hapjes voorbereid, die we straks in combinatie met een bepaalde wijn mogen nuttigen. Teun heeft vinoloog sjef Sanders uitgenodigd, die ons kennis laat maken met 8 verschillende ..... lees meer
Wijnproeverij voor vrijwilligers
Dinsdagavond 29 november is het zover. De vrijwilligers van Reuma de Peel krijgen een bedank-avond in de vorm van een wijnproeverij. We zitten gezellig in “de huiskamer” van wijkhuis ‘de Westwijzer’, samen aan een grote tafel. Met ongeveer 12 personen, helaas waren er 3 vrijwilligers niet bij.
Ondanks dat het een bedankje is voor iedereen, zijn er toch weer 2 personen in de weer geweest. Christa en Eva-Maria hebben kleine hapjes voorbereid, die we straks in combinatie met een bepaalde wijn mogen nuttigen. Teun heeft vinoloog sjef Sanders uitgenodigd, die ons kennis laat maken met 8 verschillende Europese wijnen.
Hij laat ons deze 8 verschillende wijnen proeven. En elke keer wordt er stilgestaan bij de volgende terminologie:
- Als de wijn is ingeschonken in je glas (ongeveer ¼ vol) dan ga je eerst de wijn laten walsen in het glas.
- Daarna ga je rustig het glas richting je neus brengen, en het aroma ruiken. Soms is de geur wat sterker, soms natuurlijk ook niet.
-
- Dan ga je bepalen of de geur fruitig is, mild of zwaar.
Tenslotte mag je een slok proeven, je laat de wijn door je mond rondgaan, zo’n 8 seconden, en probeert er liefst nog een beetje lucht bij de krijgen (je slurpt a.h.w. een beetje lucht binnen).
Dan heb je alle voorwaarden doorlopen om een mening te geven over de wijn.
De wijn kan fris-zurig zijn, of juist zoetig ruiken. De wijn kan ook mild of zwaar vallen.
Aan wijn worden geen fruitsoorten toegevoegd. Er zitten altijd alleen geperste druiven in wijn. En mocht er op het etiket staan, met een fris boeket van frambozen en bessen, dan zijn die niet toegevoegd. Wat er wel gebeurd is, dat ze bacteriën hebben toegevoegd, die dan in combinatie met de druiven wel een bepaalde smaak activeren, en dan lijkt het of er dat fruit bij-in zit. Bijv. abrikoos.
Bij elke wijn werd een bijpassend hapje gepresenteerd. Bij de witte varianten, pasten verschillende kaassoorten. Bij de rode wijnen, waren verschillende vleessoorten heerlijk, zoals worst en ham.
Je begrijpt dat we bij elk glas wijn ijverig ons best hebben gedaan, om de smaak zo goed mogelijk te bepalen. We hebben genoeg lol gehad ondertussen.
Het was een uiterst gezellige, maar ook leerzame avond geweest. Dit smaakt naar meer.
Je doet elk jaar graag de inspanningen voor een activiteit, maar het voelt als een fijne waardering voor ieders inzet. DANKJEWEL.
Gerrie